Kronen en bruggen

Kronen en bruggen dienen als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. De tand of kies krijgt zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Een brug daarentegen bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgesleten tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.

WANNEER EEN KROON OF BRUG?

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand. Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.

Kronen en bruggen

MATERIALEN

Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen.

Porselein of zirkonium
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.

Metaal en porselein
De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt.

Metaal
Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.

RISICO’S

Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een kroonbehandeling. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen of dat je tand gevoelig is. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts.

Onze Tandartspraktijk

U kunt bij ons terecht voor:

Algemene tandheelkunde
Gebitsprotheses (Kunstgebit)
Kronen en Bruggen
Wortelkanaal behandeling
Mondhygiëne
Cosmetische tandheelkunde
Totale gebitsrehabilitaties

Volg ons op Facebook